Avem doua case – corpul si planeta, cele mai importante comori, pe care pare insa că le pretuim cel mai putin. Un corp sanatos intr-un mediu sufocat de poluare nu poate exista, de aceea, este esential sa avem grija de planeta noastra ca de noi înșine.

Cel puțin 8 milioane de tone de plastic ajung în mări și oceane în fiecare an. Până și în cele mai izolate locuri de pe planetă deșeurile de plastic sunt prezente – de exemplu, 18 tone de plastic au fost găsite pe insula Henderson, o zonă nelocuită din Pacificul de Sud. Poluarea cu plastic afectează iremediabil și speciile de animale, estimându-se că pâna în 2050, 99% dintre speciile de păsări marine vor fi ingerat deșeuri de plastic.La asta se adaugă faptul că atunci când plasticul aflat în mediu se descompune în particule toxice mai mici poluează resursele noastre de apă și intră în lanțul trofic, ajungând în alimentele pe care le consumăm.

Știați că:

  • Dacă vom consuma plastic în același ritm ca până acum, până în 2050 va fi mai mult plastic decât pește în oceane?
  • În 35 de ani, cantitatea de petrol necesară pentru a produce noi obiecte din plastic va ajunge la 20% din producția totală de petrol, față de 5% – cantitatea estimată astăzi?
  • Producția de plastic a crescut de 20 de ori față de anul 1964, ajungând la 311 milioane de tone în anul 2014? Se estimează că această cantitate se va dubla în următorii 20 de ani și va crește de 4 ori până în 2050.
  • Doar 5% din plastic este reciclat eficient, în timp ce 40% din plastic ajunge la groapa de gunoi, iar o treime ajunge în ecosisteme fragile, așa cum sunt oceanele lumii?
  • Reciclarea unei tone de plastic poate economisi până la 7.500 de litri de petrol?
  • Pungile de plastic aruncate în ocean omoară peste 1 milion de creaturi marine în fiecare an?
  • Studii recente au arătat că 5 tone de mici bucăți de plastic plutesc în mări și oceane, multe din ele având un diametru de doar 5mm?

Top 10 obiecte din plastic găsite pe malul mărilor și chiar în oceane:

  1. Sticle de plastic, capace
  2. Chiștocuri de țigară
  3. Bețe de urechi
  4. Ambalaje de chipsuri/dulciuri
  5. Tampoane
  6. Pungi de plastic
  7. Tacâmuri de plastic
  8. Pahare din plastic
  9. Baloane și bețe de baloane
  10. Recipiente de alimente, inclusiv ambalaje de mâncare faste food.

Iată ciclul de viață  al plasticului:

  • Pungile de plastic : Pungile de plastic au unul dintre cele mai mari efecte negative asupra vieții sălbatice din ocean. Chiar dacă reprezintă doar un procent mic din deșeurile noastre, acestea se pot descompune în bucăți mai mici și mai mici – având impacturi devastatoare asupra vieții noastre sălbatice. Timp de descompunere: 20 ani
  • Cănile de cafea pentru livrare la pachet: din păcate, multe dintre aceste căni nu sunt reciclabile datorită membranei de plastic din interiorul acestora. Timp de degradare: 30 ani.
  • Sticlele de plastic: Energia necesară pentru producerea și transportul sticlelor de apă de plastic ar putea alimenta aproximativ 1,5 milioane de mașini timp de un an. Cu toate acestea, aproximativ 75% din sticlele de apă nu sunt reciclate – ajung în depozitele de gunoi, litoralele rutiere (?) și poluează căile navigabile și oceanele. Timp de descompunere: 450 ani
  • Scutecele de unică folosință: trebuiesc expuse la oxigen și lumina soarelui pentru a se descompune și nu se descompun bine în depozitul de deșeuri. Odată ajunse în depozitele de deșeuri, acestea pot contamina apele subterane, reprezentând amenințări grave asupra mediului. Opteaza pentru scutece de stofa reutilizabile sau alternative ecologice. Timp de descompunere: 500 ani
  • Capsulele de cafea: durează mai mult de 500 de ani pentru a se descompune, eliberând cantități dăunătoare de gaz metan în timp ce fac acest lucru. Evitați espressoarele  de cafea cu capsule. Sau folosiți capsule reciclabile.