Plasticul de unică folosință

Plasticele de unică folosință au marele dezavantaj că după utilizare sunt aruncate.

Aceste articole sunt lucruri cum ar fi pungi de plastic, paie,  tacâmuri, caserole, sticle de suc și apă și majoritatea ambalajelor alimentare.

Producem aproximativ 300 de milioane de tone de plastic în fiecare an și jumătate din acesta se transforma în articole de unică folosință! La nivel mondial, doar 10-13% din articolele din plastic sunt reciclate. Natura plasticului de unică folosință pe bază de petrol face dificilă reciclarea. În plus, există un număr limitat de articole unde poate fi utilizat plastic reciclat.

Plasticul pe bază de petrol nu este biodegradabil și, de obicei, intră într-un depozit de deșeuri, unde este îngropat sau ajunge în apă și găsește un drum spre ocean. Deși plasticul nu se va biodegrada (se descompune în substanță naturală precum solul), se va degrada (descompune) în particule minuscule după mulți ani. În procesul de descompunere, acesta eliberează substanțe chimice toxice (aditivi care au fost folosiți pentru modelarea și întărirea plasticului), care se îndreaptă spre aprovizionarea noastră cu alimente și apă.

Aceste substanțe chimice toxice sunt acum găsite în fluxul nostru de sânge și din cele mai recente cercetări, a reiesit faptul ca aceste substanțe pot să perturbe sistemul endocrin care poate provoca cancer, infertilitate, defecte la naștere, imunitate afectată și multe alte boli.

Tipuri de plastic

Simbolul triunghiului format din săgeți pe care îl regăsim pe recipientele și produsele din plastic nu înseamnă neapărat faptul că acestea sunt reciclabile, ceea ce contează cu adevărat este numărul (de la 1 la 7) reprezentat în interiorul simbolului. Scopul acestor numere este de a ajuta la identificarea tipului de plastic folosit pentru realizarea produsului, dat fiind faptul că nu toate tipurile de plastic sunt reutilizabile sau reciclabile. Înțelegerea celor 7 coduri face ca procesul de reciclare să fie mai ușor, fiecare dintre noi știind, astfel, care produse sunt reciclabile și care nu.

  1. Polietilen tereftalat
    PET este unul dintre cele mai utilizate tipuri de plastic și se găsește în majoritatea bidoanelor de apă, dar și în unele ambalaje. Este destinat unei singure utilizări, întrucât prin utilizare repetată se crește riscul de eliberare a unor substanțe nocive, uneori chiar cancerigene. PET este un tip de plastic reciclabil, în proces plasticul fiind zdrobit și apoi mărunțit în fulgi mici care sunt mai apoi reprocesați pentru a crea alte produse. Produsele din plastic de categoria 1 (PET) trebuie reciclate, dar nu reutilizate.
  2. Polietilen de mare densitate (HDPE)
    HDPE este un tip rigid de plastic din care se produc bidoanele pentru detergenți, jucării și unele pungi, este tipul de plastic cel mai des reciclat și e considerat printre cele mai puțin periculoase forme de plastic. Acest tip de plastic este rezistent și nu este afectat de expunerea directă la soare, de aceea este folosit pentru a produce mese de picnic, containere de gunoi, bănci și alte produse care necesită durabilitate.
  3. Policlorură de vinil (PVC)
    PVC este un tip de plastic moale și flexibil folosit pentru ambalarea produselor alimentare, pentru producerea de jucării pentru copii și animale, de cabluri pentru calculatoare, pe profile de ferestre (termopan), pe folie, pe tubulatura pentru apa, mobilier usor și de alte produse. Acest tip de plastic este denumit si „plastic otrăvitor” deoarece conține numeroase toxine pe care le eliberează pe parcursul întregului ciclu de viață. Poate fi periculos pentru copiii mici.Produsele din PVC nu sunt reciclabile, iar multe dintre acestea nu sunt nici reutilizabile.
  4. Polietilen cu densitate mică (LDPE) 
    LDPE este un tip de plastic regăsit adesea în ambalajele termoizolante, în pungi pentru îmbrăcăminte de la curățătorii, în pungile din magazine, dar și în unele haine și obiecte de mobilier. Acest tip de plastic e considerat mai puțin toxic decât altele, însă nu este reciclat, în mod normal, produsele rezultate din reciclarea LDPE nefiind foarte rezistente.Polietilena de joasa densitate este utilizata in special pentru diferite ambalaje, sacose si pungi, pungi folosite pentru ambalarea alimentelor, flacoane comprimate (pentru produse alimentara), caserole, tavi pentru alimente.
    Trebuie sa retinem ca pungile realizate din polietilena de joasa densitate (LDPE) nu fosnesc, spre deosebire de pungile fabricate din polietilena de inalta densitate (HDPE), care fosnesc la atingere. Produsele din LDPE sunt reutilizabile, dar nu reciclabile.
  5. Polipropilen (PP)
    PP este un tip de plastic dur și ușor care are calități excelente de rezistență la căldură. E folosit pentru ambalarea alimentelor (pentru a le menține proaspete), pentru realizarea capacelor bidoanelor, a recipientelor de margarină și iaurt și a paielor. Polipropilena se degradeaza prin expunere directa la lumina soarelui, (raze UV).Produsele din PP sunt considerate sigure pentru reutilizare, însă reciclarea lor se realizează numai în anumite condiții.
  6. Polistiren (PS)
    PS este un plastic ieftin, ușor și cu o mare varietate de utilizări: de la pahare și tacâmuri de unică folosință și cutii pentru ouă, la materiale de construcție. Produsele din acest material pot elibera, mai ales ca urmare a încălzirii lor, substanțe cancerigene.Polistirenul este unul dinte cele mai folosite plasticuri. Poate fi expandat, extrudat sau spuma.O gama larga de utilizare: ambalaje pentru alimente, pahare, caserole pentru alimente, izolator termic. Polistirenul este greu de reciclat, are o valoare scazuta si nu este acceptat in majoritatea centrelor de reciclare.
    Produsele din PS trebuie evitate acolo unde este posibil, reciclarea acestora fiind destul de greoaie.
  7. Altele
    Produsele din plastic de categoria 7 sunt realizate dintr-o combinație a celorlalte tipuri de plastic sau din formule de plastic mai puțin folosite (precum BPA, policarbonat și LEXAN) și sunt dificil de reciclat deoarece nu se încadrează într-o categorie fixă. Acest tip de plastic este folosit pentru a face produse precum biberoanele și piese de mașină. Este cel mai periculos tip de plastic!Utilizare: o larga paleta de produse, de la CD-uri, DVD-uri pana la echipament de laborator, industria auto, carcase pentru produsele electronice si electrocasnice. Produsele din această categorie sunt greu de reciclat și nu se recomandă reutilizarea lor.Acum că știi că există diverse tipuri de plastic și că unele sunt mai prietenoase decât altele cu mediul, alege conștient să folosești plasticul în cantități mici și mai ales pe cel reciclabil sau variantele sustenabile biodegradabile!

Statistici privind poluarea cu plastic

Producția de plastic a crescut exponențial la nivel mondial în doar câteva decenii, de la 1,5 milioane de tone în 1950 la 322 de milioane de tone în 2015.

În fiecare an, în UE sunt generate aproximativ 26 de milioane de tone de deșeuri din plastic. Mai puțin de 30% dintre acestea sunt reciclate, iar o parte sunt exportate în țările din afara UE. Restul merge fie la gropile de gunoi, fie la incinerare, fie sfârșește în natură, inclusiv pe plaje sau în păduri, râuri și mări.În Europa, recuperarea energiei este cea mai folosită modalitate de a elimina deșeurile din plastic, urmată de depozitarea la gropile de gunoi. 30% dintre deșeurile din plastic sunt colectate pentru reciclare, dar ratele reciclării variază foarte mult în funcție de țară (detalii în infografic).

Jumătate din plasticul colectat pentru reciclare este exportat în țări din afara UE pentru a fi tratat. Motivele pentru export includ lipsa capacităților, a tehnologiei sau a resurselor financiare pentru tratarea locală a deșeurilor. Până de curând, o mare parte dintre deșeurile din plastic era exportată în China, însă după interdicția recentă a Chinei asupra importurilor de deșeuri din plastic, găsirea de noi soluții devine urgentă.

Rata redusă a reciclării plasticului în UE duce la pierderi mari atât pentru economie, cât și pentru mediu. Se estimează că 95% din valoarea materialului de ambalaj din plastic se pierde după ciclul scurt al primei utilizări.

În fiecare an, producția și incinerarea materialelor plastice emit aproximativ 400 de milioane de tone de CO2 la nivel global, o parte dintre acestea putând fi evitate printr-o reciclare mai bună.